vrijdag 10 juni 2011

Taart!

Hoihoi!

Ik ben morgen jarig, yay, en daarom ga ik vanmiddag samen met Sharon 2 taarten en 4 andere gebak-achtige dingen maken! :D We gaan dus best wel veel maken, maar dat mag wel vind ik :) Is er in ieder geval genoeg :P

Gister heb ik ook al een arretjescake gemaakt, dat is met chocola, noten, biscuitjes en rozijnen, en die hoeft niet in de oven, maar die moet in de koelkast hard worden. Ik ben benieuwd hoe hij smaakt... Verder gaan Sharon en ik vandaag nog maken:
  • Witte-chocoladetruffeltaart
  • Aardbeien-mascarponetaart
  • Witte-chocoladetruffels
  • Citroencakerepen
  • Chocolade-caramelrepen
  • Cappuccinokoekjes
Ikzelf vind het allemaal best wel lekker klinken! En opzich zou er ook niet zo heel veel fout kunnen gaan. Behalve dan dat de koekjes aanbranden, de caramel aanbrandt, en vast nog wel meer :P Maar daarvoor heb ik Sharon! ;)

Ik wil wel delen in de feestvreugde natuurlijk, dus hierbij geef ik 2 recepten. Ze komen allebei uit het boek "Ik hart zoet".

Het eerst recept is voor witte-chocoladetruffels:

Witte-chocoladetruffels


Voor 20 stuks
25 g boter
5 el slagroom
325 g witte chocolade, in stukjes
1 el sinaasappellikeur (naar keuze)

Bekleed een zeer ondiep rechthoekig bakblik met bakpapier.
Breng de boter en slagroom in een kleine steelpan langzaam al roerend aan de kook. Laat het mengsel 1 minuut koken en neem dan de pan van het vuur.
Roer 225 g witte chocolade door de hete room. Voeg desgewenst de likeur toe nadat de chocolade gesmolten is.
Schenk het mengsel in het bakblik en laat het in 2 uur stevig worden in de koelkast.
Breek stukjes van het opgestijfde chocolademengsel en rol ze tot balletjes. Zet de balletjes nog 30 minuten in de koelkast.
Smelt tot slot de resterende witte chocolade in een hittebestendige kom boven een pan zachtjes kokend water. Dompel de balletjes in de gesmolten chocolade en laat ze boven de kom goed uitdruipen. Leg de truffels op vetvrij papier. Trek er met de tanden van een vork lijnen in en laat de truffels hard worden.


En het tweede recept is voor chocolade-caramelrepen:

Chocolade-karamelrepen

Voor 12 stuks
120 g boter, plus extra om in te vetten
175 g bloem
60 g fijne kristalsuiker

Vulling & toplaag
175 g boter
120 g fijne kristalsuiker
3 el stroop
400 ml gecondenseerde melk
200 g pure chocolade in stukjes

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ondiep bakblik van 23 x 23 cm in en bekleed het met bakpapier.
Mix de boter, bloem en suiker in een keukenmachine of staande mixer tot een samenhangende massa. Schep het mengsel in het bakblik en strijk de bovenkant glad. Bak de zandkoek 20-25 minuten in de voorverwarmde oven of tot de bovenkant goudbruin is.
Maak ondertussen de vulling. Verwarm de boter, suiker, stroop en gecondenseerde melk in een steelpan op laag vuur tot de suiker is opgelost. Breng het mengsel aan de kook en laat het, al roerend, 6-8 minuten sudderen, tot het indikt. Schenk de karamelsaus over de zandkoek en laat de karamel hard worden in de koelkast.
Maak de toplaag. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en hang die boven een steelpan met zachtjes kokend water. Laat de chocolade al roerend smelten. Laat de chocolade iets afkoelen en smeer hem dan over de karamellaag. Laat de zandkoek met karamel en chocolade in de koelkast hard worden. Snijd er met een scherp mes 12 repen uit en serveer ze.
  
Ik zal nog laten weten hoe alles is geworden!





xx Margot
De opmaak faalt vandaag. Ik hoop dat het morgen wel goed gaat!

1 opmerking: